Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel se rozhodl, že se nenechá zahanbit firmou AMD, která si chystá superpočítače Frontier a El Capitan, jež měly být oba výkonnější než Aurora. Ta sice bude dokončena později, než měla, ale zato bude mnohem výkonnější. 
Bison (877) | 30.10.202115:12
pre Intel je nepodstatné či Auroru dokončí, alebo ju zruší, každý si môže objednať AMD ak to chce rýchlo, skutočný problém má AMD, že nedokáže dostatočne rýchlo navýšiť výrobu. Do budúcna to nevyzerá pre AMD optimisticky, pretože Intel zámerne blokuje veľkú časť výrobných kapacít TSMC a drží svojho konkurenta na uzde. Intel sa vždy na trhu správa ako monopol , preto treba počítať s údermi pod pás a hlavne chrániť si gule.
Odpovědět2  0
PDSFab (252) | 30.10.202115:23
Ja si myslím, že Aurora je pre Intel dosť podstatná. Je to výkladná skriňa prestíže spoločnosti a momentálne jeho neschopnosti. AMD neni blbé a roky dopredu si zarezervovalo, čo šlo. 5nm bude populárny.
Odpovědět1  0
DrQQ (301) | 30.10.202111:25
Dotaz Rádia Jerevan do Rádia Tbilisi:
Už máte u vás komunismus?

Odpověď:
Podle závěrů posledního sjezdu k němu spějeme mílovými kroky.
Ale byli bychom raději, kdybyste to napřed vyzkoušeli u vás.
Odpovědět0  1
FerrariF50 (45) | 29.10.202120:48
Tak to se nedozvíme proto, že to jsou zas jen totální kecy Intelu, který nemají s realitou nic společnýho. Fakt Intelu ty žvásty někdo ještě žere ? Intel by si měl uvědomit, že těmi nesmysly co se snaží krmit už lidi akorát vytáčí a že mu to spíš škodí, protože je to uplně trapný :­( Přidat si k těm slibům tak 10 let u Intelu běžně normální.
Odpovědět11  0
RadecekH (811) | 29.10.202121:49
Vytočit nýmanda, co si koupí tak maximálně Celeron z bazaru, nemá na finance Intelu žádný vliv. Stejně tak nemá na finance Intelu žádný vliv, jestli řekne nebo neřekne něco o výkonu superpočítače. Ti, co dají stovky milionu dolarů za počítač neřeší nějaké kecy. Ti zaplatí za dodání přesně takových parametrů, jaké si objednají. Jen idiot si může myslet, že výkon počítače na zakázku určuje ten, co ho staví, a ne ten, kdo si ho objednává.
Odpovědět0  7
FerrariF50 (45) | 30.10.20210:55
Nevim na co reaguješ, ... já psal o tom, jak intel slibuje během pěti let tisícinásobek výkonu :­-D Kdyby sis ten článek přečetl, možná by ti to došlo.
Odpovědět7  0
kutil05 (999) | 30.10.20217:44
Nejde o to, co koho vytočí, kromě špatných zpráv pro investory a vetší akcionáře. Ale reálně u jakékoliv zakázky, při porušení termínu nastupují sankce nebo slevy na výsledné ceně. Nevím, proč by to u universit mělo být jinak. Oni přece ten superpočítač z nějakého důvodu potřebují a bez potřebného výpočetního výkonu mají jejich výzkumné projekty skluz, klidně je možné že oni sami teď řeší sponzory těch projektů. Pár měsíců se dá ještě tolerovat, ale roky? To je na zrušení projektu a odchod ke konkurenci. Ani bych se nedivil, kdyby Intel nakonec dodával bez marže a nebo pod výrobní náklady, jen aby na tom projektu mohlo být jejich jméno. Protože tady už jde o vyloženou ostudu a jde jen o to, aby byla co nejmenší. Nejde jen o tento projekt, ale reputaci, klidně je to zpoždění mohlo stát zrušení dalších superpočítačů nebo ještě hůř jejich realizaci u konkurence. Toto už se ale patrně nedozvíme, jelikož mohlo jít o dosud neohlášené projekty. Zvlášť u menších výpočetních výkonů ­- které nejsou mediálně tak zajímavé, kde je nižší cena i kratší čas na zhotovení, ale reálně se jich dodává víc, to může bolet.
Odpovědět8  0
kutil05 (999) | 30.10.20217:32
10 let už je moc, reálně bych k těm slibům přidal tak 4­-5. Jinak souhlasím. Problém je, že kvůli investorům musí jejich slova znít pozitivně, nemůžou říkat, že se věci nedaří a zdělovat reálné časy odkladů. Jednak by je to očích investorů poškodilo, mělo by to vliv na hodnotu akcií a navíc je někdy opravdu těžké odhadnout, kdy se asi tak může podařit konkrétní problém vyřešit, zvlášť když toho na vyřešení mají víc.
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1232) | 1.11.20217:33
Tak jasně, slibem nezarmoutíš a za 10 let tam nejspíš Gelsinger ani nebude :D
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.